tiistai 23. helmikuuta 2016

Reitin teon hienous

Kaikki ovat joskus kiivenneet hienon reitin. Nyt puhun sisäkiipeilystä ja niistä reiteistä joissa vain on sitä jotakin. Se voi olla joku muuvi tai ote, jota on käytetty hieman eri tavalla tai sitten reitti voi olla  jännitystä täynnä oleva elämys alusta toppiin asti.

Tästä kasasta löytyi inspiraatio yhteen reittiin.

Miten sitten hyvä reitti syntyy? Joskus vahingossa, mutta usein hienot reitit ovat kokemuksen tuotetta. Reitinteko on oma taiteen lajinsa ja hyvä reitintekijä osaakin ottaa erilaiset kiipeilijät huomioon ja tehdä heille sopivia probleemoita ratkottavaksi. Yhden Suomen parhaimman reitintekijän Anton Johanssonin sanoin: ”Hyväksi reitintekijäksi oppii tekemällä paljon reittejä”. Tuohon lauseen on helppo yhtyä, mitä olen eri reitintekijöiden reittejä kiivennyt ja nähnyt. Kokemus on kovaa valuuttaa reitintekijöiden parissa, ja itse koen olevani vielä lapsenkengissä niissä piireissä. Onneksi joskus satun onnistumaan ja positiivinen palaute, jonka omasta reitistä saa kannustaa jatkamaan.

Reitintekijöitä on varmasti yhtä monta kuin erilaisia kiipeilijöitä. Toinen tykkää tehdä näyttäviä dynoreittejä ja toinen teknisiä pienillä otteilla olevia släbireittejä. Jotkut reitintekijät inspiroituvat seinän muodoista ja laatikoista, toiset taas saattavat suunnitella reittinsä paperille etukäteen. Monille reitintekijöille todellinen inspiraation lähde löytyy ulkokiipeilystä ja sisälle voidaan tehdä reittejä jotka matkivat jotakin ulkoreittiä. Itsellä useimmat reitit lähtevät otteista ja seinän profiilista. Mietin tuleeko reitti hänkille vai vertille ja sen mukaan katson mitä otteita haluaisin käyttää. Toisinaan minulla voi olla selkeä visio siitä millaisen muuvin taas haluan reitille ja valitsen otteet sen mukaan.

Ja päivän väri oli...

Jokaisen innokkaan reitintekijän on hyvä muistaa muutama perusasia:

Älä tee tikapuureittiä. Okei ihan ensikertalaiselle tikapuut voi sopia, mutta kiipeilemään se ei opeta.

Laita ote poikkeavalla tavalla ja ole luova. Voisiko reitissä olla underi vai olisiko ote parempi laittaa saideriksi kahvan sijaan.

Reitti voi opettaa. Haluatko reitin opettavan esim. jonkun otetyypin kuten slouppereiden käyttöä tai muuvien tekoa kuten huukkeja. Mieti reitille joku asia minkä haluat reitillä tehtävän.

Testaa reitti ja muuvit. Itselle tämä on yksi tärkeimmistä asioista reitinteossa. Tykkään testata reittiä tehdessä jokaisen muuvin ja otteet, että reitti menisi niin kuin haluaisin ja tarvittaessa muutan sitä vaihtamalla otetta tai sen paikkaa.

Muista eri pituiset kiipeilijät. Jos olet pitkä mieti pystyykö lyhyemmät kiipeämään saman muuvin ja sama pätee lyhyisiin, joiden on hyvä muistaa, että pitkät ihmiset voivat olla hyvin kasassa lyhyillä ote väleillä. Muutama lisä jalkaote yleensä auttaa kaikkia.

Vaikeampia reittejä tehdessä voi käyttää työstökahvaa muuvien testaukseen. Itselle maksivetojen tekeminen on raskasta useita kertoja peräkkäin ja hyvä kahva ote helpottaa muuvien testailua.

Mieti muuvit siten, että kaikki tekisivät sen samalla tavalla. Älä kuitenkaan pahoita mieltäsi, jos ihmiset eivät kiipeä reittiä samalla betalla kuin sinä. Se on vain osa kiipeilyn hienoutta, kun ihmiset löytävät eri tapoja mennä sama reitti.

Omasta mielestä ihan onnistunut släbi hippaailu reitti norppabouldereihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti